גרסיוסה נקרא גם – האי הלבן

אורכו של האי גרסיוסה הוא 12.6 קילומטר ו-7 קילומטר רוחב מרבי. לאי צורה מאורכת מצפון-מערב לדרום-מזרח. זהו האי הצפוני ביותר מהחמישייה המרכיבה את הקבוצה המרכזית של ארכיפלג האיים האזוריים.


הכנסייה של סנטה קרוז
הכנסייה של סנטה קרוז

האי משמש כבית ל-4391 תושבים (2011) על פני 60.9 קמ"ר. סאו חורחה, 37 ק"מ משם, הוא האי הקרוב ביותר לגרסיוסה. הנקודה הגבוהה ביותר של האי הזה ממוקמת בקלדרה עם גובה של 405 מטר מעל פני הים.

⇓מפה להורדה⇓


תכנון טיולים באנר

ההיסטוריה של גרסיוסה

השנה של גילוי האי הזה לא ודאית. הוא זוהה בזמן כלשהו בין השנים 1449 ו-1451 לאחר גילויו של האי טרסיירה באופן דומה לזה של איים האחרים המרכיבים את הקבוצה המרכזית. היישוב הרשמי של האי החל בשנת 1470. באותו זמן, או אפילו לפני כן, ואסקו גיל סודרה היה אחד מהמתיישבים הראשונים בקאראפאצ'ו, שהיה המקום הראשון שאוכלס. עם זאת, עד עצם היום הזה, עדיין לא ברור התפקיד בו שיחק בממשל של האי.

airalo ad
האי גרסיוסה
האי גרסיוסה

הפיתוח של האי קיבל תנופה חדשה עם הגעתם של מתיישבים חדשים מיבשת פורטוגל ומפלנדריה. מהדרום ועד הצפון יישובים חדשים נבנו, כמו סנטה קרוז, שקבלה במהירות אמנת עיר מהמלך בשנת 1486. בשנת 1546, היישוב של פראייה, הידוע גם כסאו מטאוס, גם שודרג לעיר. הכלכלה המקומית התבססה על חקלאות, חיטה ושעורה. כשהשעורה כמעט יוצאת דופן בארכיפלג. חוץ מזה החקלאות כללה גם קציר של הצמח הימי אורצ'יל. יין יוצר גם כן והיינות והמשקאות החריפים מתוצרת מקומית זכו להערכה ונצרכו בתוך ומחוץ לאי. תערוכות הוגבלו לאי טרסיירה, שהיה אז הנמל המרכזי של הארכיפלג. והוא, בדיוק כמו האי גרסיוסה הותקף גם ונבזז על ידי שודדי ים במאות ה-16 וה-17.

גרסיוסה סבלה מבצורת ואסונות טבע לאורך ההיסטוריה שלה, שגרמה להתרוששות כללית כפי שזה קרה גם באיים אחרים במהלך המאה ה-19. מספר הכרמים ירד עקב התפשטות כנימות ומזיקים שהשפיעו מאוד על הייצור. בין 1950 ו-1970 המספר הגדול של מהגרים שעזבו את האי לארצות הברית הפחית באופן משמעותי את הפעילויות החברתיות והכלכליות של האי. חקלאים איחדו כוחות כדי ליצור שיתופי פעולה על מנת לשחזר את מסורת היין המקומית. נכון לעכשיו, הפעילות החשובה ביותר בכלכלת האי היא יצור חלב ובשר. השדות מחולקים לחלקות המייצרות תירס, ירקות ועצי פרי.

במהלך 1980, בניית שדה התעופה והנמל של פראייה פתחה הזדמנויות עסקיות חדשות, ובכך גרסיוסה החלה לקבל תיירים מכל העולם.

טבע

האי סווג על ידי אונסק"ו כשמורה ביוספרית, האי גרסיוסה הוא השני הקטן ביותר בארכיפלג. באי מספר אזורים שטוחים וגבעות חלקות. אבנים בצבע לבן, גבעות לבנות וחימר לבן. האי מלא בסלעים וולקניים מסוג טרצייט אשר צבעם משתנה עם הזמן ללבנבן. צבע זה גרם לכינוי של גרסיוסה – האי הלבן. עם זאת, בתקופת הקיץ הלבן מנוקד בפרחי הורטנזיה בשלל צבעים שהופכים את האי לצבעוני במיוחד.

נוף וולקני

באי שקע אליפטי שנבע מקריסה עם קוטר שנע בין 1.6-0.8 קילומטר ועם עומק שמגיע ל-270 מטר. שקע זה ממוקם בחלקו העליון של הר הגעש – ההר הוולקני הקטן ביותר שקיים באיים האזוריים. טיפוס לפורנה דה מריה אנקנטדה או כניסה ללוע הר הגעש אפשרית דרך מנהרה המספקת גישה ומאפשרת לנו תמונה כללית של כל השקע ושל הצמחייה השופעת ומשגשגת שניטעה על ידי אדם בתוכו. קריפטומריה, שיטה ועצי אורן מכסים כמעט את כל המדרונות של לוע ההר הגעש ועומדים בניגוד לצמחייה שיש באזורים האחרים של האי.

פורנה דה אקסופרה
פורנה דה אקסופרה

המערה הוולקנית המרשימה, שנמצאת בתוך לוע הר הגעש מתקשרת עם החוץ באמצעות שני סדקים גדולים והיא כוללת כיפה מושלמת עם גובה של כ -40 מ' בחלק המרכזי שלה. זוהי "הקתדרלה" של המערות הוולקניות של האיים האזוריים ובתוכה אגם של מים קרים ובוץ עם ריח גפרית כתזכורת למוצא הוולקני שלה.

בתורו, קלדריניה דה פרו בוטלחו הוא בור וולקני עם כ-37 מטר עומק. הבור נחקר לראשונה בשנת 1964 על ידי האגודה "Os Montanheiros". הבור העמוק הזה מאפשר לשחזר את מסעו של ז'ול ורן אל פנים של כדור הארץ אבל זה מומלץ רק לחוקרים מנוסים ובתנאי שיש להם את כל הציוד הדרוש.

השכרת רכב באי גרסיוסה

קו החוף

קו החוף הסלעי נדיב במספר התצפיות המיוחדות שהוא מספק. ניתן להתרשם מהצוקים הגבוהים והתלולים של ראנקה סרה ולעומתה – לפונטה דה רסטינג'ה יש חופים בגובה נמוך – ויטוריה, פולגה, בארה ופורטו אפונסו ראויים לתשומת לב מיוחדת. האי של פראייה, מול חוף החולי היחיד באי, בולט מן הים הכחול עם הצמחייה הירוקה שמכסה את פני השטח שלו.

מגדלור דה פונטה בארסה הוא המגדלור הגבוה ביותר בין כל המגדלורים הקיימים באיים האזוריים וממנו נשקף נוף עוצר נשימה של האוקיינוס האטלנטי הכחול ושל איון סלעי קטן בשם סלע הלווייתן שגולף על ידי כוחו של הים.

חוויות

גרסיוסה הוא מקום מצויין לצלילה ודייג. הוא גם מתאים לקיאקים ושייט לאורך חופיו. המפרצים של סנטה קרוז ופראייה מתאימים גם לחתירה, שייט וגלישת רוח. היישובים קפאראצ'ו, פראייה, בארו ולמחו וקאלהטה מזמינים אתכם לשחות ולהשתזף בחופיהם.

Termas do Carapacho
Termas do Carapacho

המים בספא קפאראצ'ו מגיעים לטמפרטורה של כארבעים מעלות צלזיוס ומזמינים אתכם לעשות אמבטיה מרגיעה וטיפולית. זהו ספא תרמי מודרני שכולל את כל התנאים לקבלת אורחים ומציע מגוון רחב של טכניקות ושירותים באווירה טבעית ונעימה ואידילית. האתר משקיף על האוקיינוס ועל האיון. בים הסמוך, בבריכות טבעיות ששופצו לאחרונה, מבקרים יכולים ליהנות משחייה במי הים מחוממים על ידי מקור מים תרמיים ולהנות משלווה טבעית, רגועה ואקזוטית.

אם אתם מחפשים מה לעשות בשבילים, גולת הכותרת היא הכביש סביב קלדרייה, שיכול גם להיות מצוין לרוכבי אופניים, אופני הרים, רכיבה על סוסים או מכונית. בנוסף, יש באי נופים פנורמיים של צוקים סלעיים ובתים לבנים בין שדות מרעה ירוקים.

הירידה הבלתי נמנעת למעמקי מערת פורנה דו אנקסופרה עם מדריך עשויה להשלים את הביקור בגרסיוסה. ניתן גם לעשות ביקור בעשרות מערות וולקניות אחרות על האי כגון פורנה די גואה ופורנה ודה מריה אנקנטדה.

מלונות מומלצים בגרסיוסה



Booking.com

טיסות לגרסיוסה

השכרת רכב באי גרסיוסה

מורשת

Nossa Senhora da Ajuda היא תצפית ליד קפלה פשוטה ומכובדת, משם ניתן לראות את הבתים הלבנים של העיר של סנטה קרוז, את טחנות הרוח והקירות הישרים החותכים את חלקות הכרמים. לפני הירידה לעיירה חובה לעצור על יד אחד מהאתרים היחודיים לאיים האזוריים והמשלבים בין רוח ההמצאה של אדם ובין הטבע הגאולוגי של האיים האזוריים: זירת מלחמת שוורים עגולה ובנויה בתוך מכתש וולקני.

ארכיטקטורה

טחנת רוח מסורתית בגרסיוסה
טחנת רוח מסורתית בגרסיוסה

סנטה קרוז יחודית בכבישיה והבתים הטיפוסיים המרוצפים שלה שמתפשטים מהכיכר המרכזית הרחבה החוצה. הכנסייה של העיר נבנתה בסוף המאה ה-16 אבל שיקום מאוחר יותר השאיר עליה כמה מאפיינים בארוקיים. המורשת האדריכלית נשמרה כאן בסוגים שונים של מבנים, בעיקר בכנסיות, קפלות, בתי חווה, טחנות רוח, וב"ארכיטקטורת מים" מיוחדת – רשת בת מאות שנים של מאגרים ומערכות אספקת מים.

היישובים ויטוריה וגואדלופה יגרמו לחושים שלכם להתעורר. בעיר פראייה, וילונות עומדים מאחורי חלונות זכוכית, סירות דיג מנקדות את הנמל והאוכלוסייה המקומית מקבלת פנים חדשות בברכה. טחנות הרוח ששוקמו מושכות את עיניו של כל מבקר עם צבעים בהירים של דלתות וחלונות. בפנים, הם ערוכות לביקורי מטיילים קצרים כדוגמה מובהקת לסוג תיירות שמנצל את המורשת המקומית לטובתו.

תרבות

מוזיאון גרסיוסה, מחולק לשישה חלקים שונים ומאחסן הרבה אתנוגרפיה מקומית. ניתן לראות את הפעילות המסורתית, כגון חקלאות, יין וייצור חיטה, ציד לווייתנים. גם ציוד עתיק, כלים ומסמכים היסטוריים נשמרים במוזיאון. בקטע המרכזי, יש בתים טיפוסיים של גרסיוסה העתיקה, מרוהטים לגמרי ומעוצבים. יש גם אוספים שונים, כלומר, מטבעות, גלויות, עיתונים, תמונות ועוד.

עבודות – יד

פעילות הדיש המסורתית עדיין בחיים וניתן לראות לעיתים בצד הכבישים ערימות של תירס. בלימיירה. חלק מהתושבים עדיין מייבשים את התירס בחלקה העליון של פלטפורמת ארבע רגליים עם צורה משולשת. לאחר מכן הקמח נאפה ללחם תירס.

עמותת האומנים המקומית, Associação de Artesãos da Ilha Graciosa, פותחת את שעריה כדי לחשוף את שיטות הרקמה בעבודת יד.

חגיגות

העונה החגיגית של גרסיוסה מלאה בריקודים פופולריים, קונצרטים של תזמורת כלי נשיפה, חגיגות של הקדושים הפטרונים של הקהילות השונות והקרנבל המפורסם. ריקודים פופולריים נשמרים בחיים בגלל התשוקה של האנשים למוסיקה בחסות האקדמיה המקומית למוזיקה. במהלך שבוע הקרנבל, קבוצות שונות מארגנות תהלוכות עם רקדנים בלבוש הולם, מסכות ותלבושות מקוריות.

החגיגות לכבוד Santo Cristo dos Milagres מתקיימות בחודש אוגוסט ומוסיפות סוג אחר של אירועים דתיים. יש מופעים מוזיקליים וריקודים שמחיים את הרחובות ההיסטוריים של סנטה קרוז. בדומה לשאר הארכיפלג, פסטיבלי רוח הקודש גם מושרשים באופן מסורתי על האי הזה והם מתרחשים ממאי עד ספטמבר.

טיסות לגרסיוסה

אוכל ושתייה

בנוסף למזכרות היחודיות שאפשר לקנות באי, כאן תוכלו להנות מאוכל אזורי מקומי טרי ובעיקר טעים.

דגים טריים שנתפסו בים של האיים האזוריים מוגשים באופן מסורתי אפויים או מבושלים. השום והמלון של גרסיוסה הגיעו למעמד של מאכלי גורמה והם מרכיבים בסיסיים למתכונים שונים כמו גם התירס.

ערימת תירס
תירס

עם זאת, אם יש מוצר טיפוסי לאי הזה, זה הבצק שאימץ את שמו של האי: פודינג גרסיוסה. בהשראת מתכון בן מאות שנים, המאפה המקומי העצום והטעים הזה כולל גם מעדנים אחרים כגון עוגות אורז או פודינג על בסיס ביצה.

היין של גרסיוסה, עשוי מענבי ורדלהו המקוריים, שרד את התפשטות הכנימות. עכשיו, בהתחשב בעובדה שיש סוגים אחרים של ענבים, יינות לבנים מתוצרת המקומית משלימים את המטבח האזורי. משקאות אלכוהוליים ויינות אפריטיף גם הם משלימים את המגוון הרחב של המשקאות המקומיים.