קוזידו היא מנה פורטוגזית טיפוסית, כך שניתן למצוא ווריאציות שלה ברחבי פורטוגל וברזיל. בעמק פורנאש שבאי סאו מיגל, האי הגדול בארכיפלג האיים האזוריים מבשלים קוזידו ע"י הנחת הסיר באדמה הגעשית, כך שאמא אדמה משחררת אדים ומשמשת בתור סיר הלחץ האולטימטיבי.
המרכיבים של הקוזידו בפורנאש הם בדרך כלל דומים אך המתכונים עשויים להשתנות (למשל יש כאלה שקוצצים את הירקות ואת הבשר ויש שמכניסים אותם לסיר בשלמותם). הווריאציה הנפוצה ביותר של המתכון אינה כוללת אורז או מים, כך שהתבשיל מתבשל במיצים של עצמו.
מתכון לקוזידו
- 1/2 עוף
- 800 גרם כתף בקר
- 500 גרם שוקי חזיר
- 250 גרם בייקון
- 300 גרם צלעות חזיר
- 8 תפוחי אדמה
- 4 בטטות
- 4 גזרים
- 1 כרוב
- 1 קייל
- 1 נקניקיית דם
- 1 נקניקיית צ'וריסוס
- 1 שורש טארו
- מלח ופלפל לפי הטעם
- שום או אבקת שום
- אורגנו
אופן ההכנה
מרפדים את הסיר באופן הבא (מהשכבה התחתונה לעליונה):
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באזוריים. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- צפייה בלווייתנים וסיור מודרך באיים האזוריים
- פונטה דלגדה: שייט צפייה בלווייתנים ודולפינים
- האי סאו מיגל: טיול יום מודרך ברחבי האי עם ארוחת צהריים
- האי סאו מיגל: חצי יום שייט צפייה בלווייתנים
- האי סאו מיגל: שחייה עם דולפינים
- האי פיקו: צפייה מודרכת בלוויתנים מסירה עם ביולוג ימי
- האי פיקו: צפייה בלוויתנים ודולפינים מסירת זודיאק
- איזור פורנאש: חוויה לילית עם מעיינות חמים וארוחת ערב
- האי טרסיירה: צפייה בלווייתנים ודולפינים בסירה עם תחתית זכוכית
- חזיר
- בקר
- כרוב
- קייל
- תפוחי אדמה
- טארו
- גזרים
- עוף
- צ'וריסוס
- נקניקיית דם (עדיף לעטוף אותה בעלה של קייל)
מתבלים בתבלינים, מלח ובפלפל מכניסים לאדמה ל- 6 שעות.
אתם לא בפורנש?
גם אם אין לכם מעיינות חמים בחצר כמו בפורנאש תוכלו לשחזר את החוויה אצלכם בבית. בשלו את המנה בסיר רגיל על האש (6-8 שעות על אש קטנה או 4-6 שעות על אש גבוהה) או בתנור (5-6 שעות בחום של 120 מעלות צלסיוס), רק אל תשכחו להוסיף לתבשיל מדי פעם מים כדי שלא יתייבש. תכינו את המיטה כי אתם הולכים ליפול עליה לכמה שעות אחרי הארוחה הזו…
שאלות ותשובות
קוזידו הוא תבשיל קדירה בבישול ארוך (די מזכיר חמין). התבשיל מכיל חלקי בשר ועוף, ירקות שורש והייחוד של הקוזידו האזורי הוא שבמתכונתו המקומית הוא מבושל במעבה האדמה בתוך בורות שמתחממים כתוצאה מפעילות וולקנית. בעיקר בעמק פורנאש שבאי סאו מיגל.
קוזידו היא מנה טיפוסית מהמטבח האזורי שעושה שימוש בחומרי גלם מקומיים וזמינים, כך שהיא נחשבת לזולה ומזינה.
כן. אפשר להכין קוזידו על האש או בתנור, אבל מכיוון שחומרי הגלם של המטבח האזורי לא מאוד נגישים (בעיקר החלקים הלא כשרים) תאלצו לשנות את המתכון, למשל להחליף את נתח החזיר בנתחי גולש שמתאימים לבישול ארוך. המתכון המלא בפוסט.
ארכיפלג האיים האזוריים מורכב מ-9 איים ובכולם ניתן לאכול קוזידו. כמובן שהקוזידו של האי סאו מיגל נחשב למפורסם מכולם הודות לקוזידו של עמק פורנאש – קוזידו שמתבשל באדים של הר הגעש המקומי.