איך להכין קוזידו (חמין אזורי) + מתכון מומלץ

קוזידו היא מנה פורטוגזית טיפוסית, כך שניתן למצוא ווריאציות שלה ברחבי פורטוגל וברזיל. בעמק פורנאש שבאי סאו מיגל, האי הגדול בארכיפלג האיים האזוריים מבשלים קוזידו ע"י הנחת הסיר באדמה הגעשית, כך שאמא אדמה משחררת אדים ומשמשת בתור סיר הלחץ האולטימטיבי.


מנה טיפוסית של קוזידו מכילה נקניק דם, עוף, חומוס, בשר חזיר ותפוחי אדמה
מנה טיפוסית של קוזידו מכילה נקניק דם, עוף, חומוס, בשר חזיר ותפוחי אדמה

המרכיבים של הקוזידו בפורנאש הם בדרך כלל דומים אך המתכונים עשויים להשתנות (למשל יש כאלה שקוצצים את הירקות ואת הבשר ויש שמכניסים אותם לסיר בשלמותם). הווריאציה הנפוצה ביותר של המתכון אינה כוללת אורז או מים, כך שהתבשיל מתבשל במיצים של עצמו.

מתכון לקוזידו

  • 1/2 עוף
  • 800 גרם כתף בקר
  • 500 גרם שוקי חזיר
  • 250 גרם בייקון
  • 300 גרם צלעות חזיר
  • 8 תפוחי אדמה
  • 4 בטטות
  • 4 גזרים
  • 1 כרוב
  • 1 קייל
  • 1 נקניקיית דם
  • 1 נקניקיית צ'וריסוס
  • 1 שורש טארו
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • שום או אבקת שום
  • אורגנו

אופן ההכנה

מרפדים את הסיר באופן הבא (מהשכבה התחתונה לעליונה):


תכנון טיולים באנר
  • חזיר
  • בקר
  • כרוב
  • קייל
  • תפוחי אדמה
  • טארו
  • גזרים
  • עוף
  • צ'וריסוס
  • נקניקיית דם (עדיף לעטוף אותה בעלה של קייל)

מתבלים בתבלינים, מלח ובפלפל מכניסים לאדמה ל- 6 שעות.

airalo ad

אתם לא בפורנש?

גם אם אין לכם מעיינות חמים בחצר כמו בפורנאש תוכלו לשחזר את החוויה אצלכם בבית. בשלו את המנה בסיר רגיל על האש (6-8 שעות על אש קטנה או 4-6 שעות על אש גבוהה) או בתנור (5-6 שעות בחום של 120 מעלות צלסיוס), רק אל תשכחו להוסיף לתבשיל מדי פעם מים כדי שלא יתייבש. תכינו את המיטה כי אתם הולכים ליפול עליה לכמה שעות אחרי הארוחה הזו…

שאלות ותשובות

מה זה קוזידו?

קוזידו הוא תבשיל קדירה בבישול ארוך (די מזכיר חמין). התבשיל מכיל חלקי בשר ועוף, ירקות שורש והייחוד של הקוזידו האזורי הוא שבמתכונתו המקומית הוא מבושל במעבה האדמה בתוך בורות שמתחממים כתוצאה מפעילות וולקנית. בעיקר בעמק פורנאש שבאי סאו מיגל.

האם קוזידו הוא מנה יקרה?

קוזידו היא מנה טיפוסית מהמטבח האזורי שעושה שימוש בחומרי גלם מקומיים וזמינים, כך שהיא נחשבת לזולה ומזינה.

אפשר להכין קוזידו גם בבית?

כן. אפשר להכין קוזידו על האש או בתנור, אבל מכיוון שחומרי הגלם של המטבח האזורי לא מאוד נגישים (בעיקר החלקים הלא כשרים) תאלצו לשנות את המתכון, למשל להחליף את נתח החזיר בנתחי גולש שמתאימים לבישול ארוך. המתכון המלא בפוסט.

איפה באיים האזוריים אפשר לאכול קוזידו?

ארכיפלג האיים האזוריים מורכב מ-9 איים ובכולם ניתן לאכול קוזידו. כמובן שהקוזידו של האי סאו מיגל נחשב למפורסם מכולם הודות לקוזידו של עמק פורנאש – קוזידו שמתבשל באדים של הר הגעש המקומי.