ורדלחו, כרמי היין המפורסמים של האי פיקו

כרמי ורדלחו בפיקו על רגע הים

כרמי ורדלחו בפיקו על רקע הים

האיים האזוריים, הם, בואו נודה על האמת, מקום די נידח. קבוצת איים זו ממוקמת כ-1500 קילומטרים מערבית לליסבון, בירת פורטוגל, די באמצע האוקיינוס ​​האטלנטי (שעה וחצי טיסה מליסבון). האיים האזוריים החלו להיות מיושבים כאשר חוקרים פורטוגלים התיישבו במקום בשנת 1439. כיום, האיים האזוריים אמנם שייכים לפורטוגל אך הארכיפלג מנוהל כיחידה אוטונומית של המדינה. לאיים האזוריים יש מקום ייחודי בהיסטורית היין של פורטוגל. בעוד שמחוזות מסויימים באיים האזוריים עדיין מנסים להשיג מעמד כלשהו, האי פיקו, הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 2004. בעיקר בזכות ענבי ויין ורדלחו המשובחים.

ההיסטוריה של היין בפיקו

היין הגיע אל האיים האזוריים בערך באמצע המאה ה-15. על פי כמה השערות, הנזירים הפרנציסקנים היו אלה שהביאו ענבי ורדלחו (verdelho) לאיים האזוריים. כאשר ייננים בפיקו גילו כי זן הענבים הזה הפיק יינות טובים, פיקו עלתה על מפת היין העולמית. במשך זמן רב, הייננים של פיקו ייצאו יינות ורדלחו שלהם ליבשת אירופה בכמויות שהלכו וגדלו מדי שנה. למעשה, לאחר שהצאר ניקולאי השני, קיסר רוסיה הודח והוצא להורג, אלו שחיטטו בחפציו מצאו בקבוקי יין מפיקו במרתף הקיסרי שלו.

ליין של פיקו נכון עתיד מזהיר אלמלא מגיפת כנימות הפילוקסרה שהגיעה אל האי מאירופה. גפני הורדלחו העדינים נכנעו לכנימות ותעשיית היין באיים האזוריים כמעט הפסיקה לגמרי. מי שכן העז לנטוע התרכז בנטיעת זנים עמידים למחלות. למעשה רק משנת 1990 המגדלים חזרו לנטוע את זני הענבים המסורתיים של האיים האזוריים וחוץ מהורדלחו ניטעו בפיקו גם זני ארינטו (arinto) וטרנטז (terrantez). התפוקה החלה לעלות ושלושת איזורי היין של האיים האזוריים – פיקו, ביסקויטוס שבטרסיירה וגרסיוסה – הוקמו בשנת 1994. היין המפורסם ביותר של פיקו, יין ורדלחו, מסומן כ-VLQPRD. אלו הם ראשי התיבות של Vinho Licoroso de Qualidade Produzido em Região Determinada ובתרגום חופשי – יין ליקר איכותי המיוצר באזור מסוים.

גאוגרפיה, קרקע ואקלים

האיים האזוריים הם איים געשיים, מוקפים קילומטרים על גבי קילומטרים של מים לכל עבר. תשעת האיים העיקריים בקבוצה ידועים בנופים המחוספסים שלהם, בצמחיה השופעת ובאקלימם המתון.

הפסגה הגבוהה ביותר באיים האזוריים היא של הר פיקו, הידוע בדרך כלל בשם "פיקו" (משמעות המילה היא "שיא" בפורטוגזית) והיא נמצאת בגובה של 2351 מטרים מעל פני הים. ממנה נשקף נופו של כל האי. הקרקעות על פיקו הם, כמובן, ממקור וולקני משובצים אבני בזלת.

המיקום של האיים האזוריים במרכז האוקיינוס ​​האטלנטי אומר שהאיומים הגדולים ביותר על הכרמים הם רוח ומי ים. כאם אין טמפרטורות גבוהות מדי או נמוכות מדי. למעשה, הטמפרטורות הן די מתונות בכל ימות השנה. הטמפרטורה הממוצעת נעה בין כ-14 מעלות צלזיוס בחורף ל-22 מעלות צלזיוס בחודשי הקיץ. ימי גשם נפוצים כאן (כמו בכל אי).

אזור היין בפיקו מורכב מרצועת קרקע צרה המשתרעת לאורך קו החוף הצפוני של האי, המערבי והדרומי. כאן יש הגנה מועטה מפני רוחות חזקות המנשבות מהאוקיינוס ​​האטלנטי או הצפות של מי הים. תושביו החרוצים של פיקו מצאו דרך ייחודית לגדל ענבי יין למרות החסרונות הללו והם פשוט גררו סלעי בזלת לכרמים שלהם, סידרו אותם ויצרו רשת של חומות גבוהות מספיק כדי להגן על הגפנים מפני פגעי הטבע.

רוב הכרמים מחולקים לחלקות קטנות מאוד של קרקע, שנקראות "Currais" וחלקם מכיל רק כמה גפנים. כתוצאה מכך, חומות המגן, שנבנו במשך כמה מאות שנים, מגנות על כל currais בנפרד ובכך נדמות כסדרת מלבנים שיוצרות מבנה גדול ומורכב של רשת, קצת מזכיר קורי עכביש מרחוק. בשטח האפקט הוא מדהים. אתם יכולים להביט בשורות אחרי שורות של מלבנים אפורים כהים, ישרים כפלס לאורך טיילת חוף הים, או לצאת אל הכרמים עצמם ולראות את הגפנים מוגנים בקבוצות בתוך קירות הסלעים.

זני הענבים של פיקו: ורדלחו, ארינטו וטרנטז

כרם בפיקו

כרם בפיקו

הרשימה של זני ענבי היין של האי פיקו הנה קצרה למדי והיא כוללת את הזנים: Verdelho, arinto ו terrentez. זני ענבים אחרים, אדומים ולבנים, ניתן למצוא פה אך הם אסורים לייצוא ומשמשים בעיקר כיין מקומי.

ביקור ביקבי פיקו והכרזת אונסק"ו על הכרמים של פיקו כאתר מורשת עולמי.

בגלל שפיקו הוא אי, כדי לבקר בכרמי היין, תצטרכו לטוס או לשוט אל מדלנה (Madalena) העיר הגדולה שבאי. תוכלו לקחת טיסה מליסבון אל האי סאו מיגל ומשם להגיע אל מדלנה – כדי לראות עוד אפשרויות הקליקו כאן וקבלו את דרכי ההגעה לאיים האזוריים. אם אתם נמצאים בהורטה שבפאיאל, אתם יכולים לקחת מעבורת של חצי שעה אל מדלנה ולנסוע משם אל יקבי אתר המורשת העולמית של פיקו, שנמצאים ליד העיר.

בפיקו יש רק כמה יקבים. כאן תוכלולגלות את ההיסטוריה של ענבי ורדלחו ושל היין של פיקו כמו גם לראות איך פריטים הקשורים ביין ובעשייתו, כגון חבלים, חביות וכלים שונים, נעשו בימים עברו. אתם לא צריכים להזמין מקום מראש כדי לסייר ביקבים, אבל תצטרכו לפנות אליהם מראש אם תרצו להירשם לסיור טעימות. ביקבים מסויימים גם מציעים למבקרים הזדמנות להשתתף במסיק בחודש ספטמבר.

עתיד היינות של פיקו

יחד עם זאת שהייננים של פיקו מוגבלים על ידי האקלים והגיאוגרפיה – קשה להרחיב את שטח הכרם שלך כשאתה חי על אי. על ידי הכרת אונסק"ו בכרמי פיקו כאתר מורשת עולמית, אזור הכרמים הייחודי של פיקו מקבל את הכבוד הראוי לו. עדיין לא ידוע אם לתיירות המתפתחת אל האי תהיה השפעה על הביקוש של היינות של פיקו.

לעת עתה, פיקו נשאר יעד מעניין. אנחנו מקווים שהשינויים החיוביים המתרחשים בפורטוגל גם יגיעו אל האיים האזוריים, אל פיקו ואל כרמי יין הורדלחו.